Eredményesen működik a prevenciós iroda

PrevenciosIroda#2

Két évvel ezelőtt adták át a megye első prevenciós és áldozatvédelmi irodát Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ földszintjén. A kezdeményezés célja egyértelmű, minél hatékonyabb és minél gyorsabb segítséget kell nyújtani azoknak, akik valamilyen jogsértés áldozatai lettek.

Megnyitása óta folyamatosan üzemel és vehetik igénybe az iroda szolgáltatásait a lakosok, akik sok esetben csak tanácsadásért fordultak az ott dolgozó szakemberekhez. A projekt elindításánál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minden témában tudjanak segítséget nyújtani.

DSC_0152

Fekete Miklós rendőr ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta:

– Ha áldozatvédelemről beszélünk, akkor az első kapcsolódási pont a rendőrség, hiszen az áldozatok a cselekmény helyszínén elsőként a rendőrrel veszik fel a kapcsolatot. Fontos, hogy megfelelő tájékoztatás tudjanak adni az adott helyzetben igénybe vehető lehetőségekről, ezért egy képzési program is indult az egyenruhások számára, hogy a megelőzési és áldozatvédelmi tevékenységüket elmélyítsék. Ennek köszönhetően már a bűncselekmény helyszínén tudnak támogatást adni az arra rászorulóknak, hiszen pszichológus szakemberek is rendelkezésre állnak – ha szükséges – akik azonnal fel tudják venni a kapcsolatot az áldozatokkal.

Az ezredes kifejtette, az iroda funkciója kettős, hiszen egyrészt segítséget nyújt azoknak, akik áldozattá váltak, de emellett a megelőzésben is jelentős szerepet játszik, hiszen az irodában dolgozó képzett bűnmegelőzési szakemberek segítséget tudnak nyújtani már abban, hogy az emberek eleve el tudják kerülni az áldozattá válást.

PrevenciosIroda#5

Tájékoztató anyagok és szakemberek várják a lakosságot.

Fekete Miklós hangsúlyozta, a tapasztalat azt mutatta, hogy korábban az emberek idegenkedve tekintettek azokra a lehetőségekre, amelyeket egy-egy krízis után felajánlottak nekik. A polgárok többsége idegenkedik a pszichológus vagy mentálhigiénés szakemberrel való találkozástól, pedig a képzett segítők közreműködése nélkül a traumák feldolgozása is sokkal nehezebb. Ez napjainkra megváltozott, sokkal nyitottabbak az emberek arra, hogy segítséget, tanácsot kérjenek problémájuk megoldása érdekében.

Az elmúlt hónapok során sokrétű szolgáltatást nyújtott az iroda, ahol elsősorban a tájékoztatáson volt a hangsúly. Aki elment a művelődési központ földszinti irodájába, azok általában jogi segítségért fordultak a szakemberekhez, de volt rá példa, hogy komplex vagyonvédelmi tanácsokat kértek.

Elérhetőségek:

Szolnok, Hild J. tér 1. – az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ aulája

Telefon: 56/ 412-570

Bűnmegelőzési tanácsokban pedig a http://prevenciosportal.hu/ portál áll a lakosság rendelkezésére.