Internetbiztonság

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a világhálót olyan emberek is használják, akik visszaélnek mások jóhiszeműségével, kíváncsiságával. Jelen vannak a fórumokon, a chatszobákban, beférkõznek a levelezésekbe és a böngészõ programokba is.

A XXI. századi fiatalok életének szerves részét képezi az internethasználat. Az olyan közösségi oldalak, mint például a Facebook vagy a MySpace rendkívül népszerűek. A fiatalokat leginkább fenyegető veszélyt az online zaklatások, az “internetes ugratások” illetve a felhasználók által létrehozott, nem megfelelő tartalmú anyagok közzététele jelentik. E közegben a fiatalokat fenyegető internetes veszélyek nem csak azok, amelyek eljutnak hozzájuk, hanem az interneten megosztott személyes adatok jelentette veszélyekkel is számolni, kell. A veszély fennállásának megértésével, tudatos gondolkodással, valamint a megfelelő biztonsági technológiák használatával a fiatalok elkerülhetik, de legalábbis nagymértékben csökkenthetik ezeket, a veszélyeket.

Orvosi vizsgálatok bizonyítják, hogy a folytonos, napi 4 óránál tovább tartó számítógép-használat hosszú távon károsíthatja a szervezetünket.Manapság a függőség „eléréséhez” ki sem kell mozdulnunk a lakásunkból. Internetes szerencsejáték, internetes fogadóirodák, számítógépes és on-line játékok, virtuális világok ezrei kínálnak lehetőséget arra, hogy néhány nap alatt egy életen át összerakott vagyonok cseréljenek gazdát, vagy akár örökre rabul ejtsék a világunkba elmerülőket.

Nagyon fontos tudni, hogy ha az interneten vásárolunk, vagy bármilyen program használata során regisztrációra kerül sor, az on-line megadott adataink számát lehetőleg a minimálisra csökkentsük, és csak a feltétlen szükséges mezőket töltsük ki!

Számítástechnikai rendszerünk védelme:

  • Spamszűrő
  • Vírusirtók
  • Honlapok, elérhetőségek ellenőrzése

Chat-programok, közösségi portálok:

A chat programok a XXI. századra az ismerkedés és társkeresés leggyakoribb eszközeivé váltak. Óriási távolságot képesek áthidalni, ingyenesek, és az adatátviteli formák is korlátlanok. Veszélyük viszont az arcnélküliségben rejlik, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy ki is ül valójában a másik gépnél.

Legális fájlcsere, szerzői jogsértések

Az interneten mindenki számára elérhető kedvenc zeneszáma vagy filmje. Nagyon sok esetben azonban ezeket a tartalmakat nem maguk a szerzők tették elérhetővé, kvázi illegálisan vannak fenn a világhálón. Van olyan ország, ahol igen, Magyarországon azonban a hatályos jogszabályok szerint a saját otthoni használatra történő letöltés nem bűncselekmény. A feltöltés, sokszorosítás, továbbértékesítés azonban már igen!